Genital Siğil

Genital Siğil

Genital Siğil Nedir? Nasıl Oluşur?

Siğil, HPV virüsünün kişiyi enfekte etmesiyle oluşur. HPV, temas yoluyla yayılan bir virüstür. Ciltten cilde geçebildiği her yolla bulaşabilir. En sık bulaş yolu cinsel ilişkidir. Cinsel aktif kişilerin neredeyse tamamı hayatlarının bir döneminde bu virüsle karşılaşır. Virüs, çoğu kişide hiçbir belirti göstermeden zamanla kendiliğinden yok olur. Ancak bazı kişilerde siğil oluşumuna yol açabilir. Bazı kişiler hiçbir belirti göstermeyebilir ve partnerine bu virüsü bulaştırabilir.

Genital siğil için risk faktörleri nelerdir?

Bazı risk faktörleri HPV ile karşılaşma ihtimalini artırır. Bunlar:

  • Birden çok partnerle korunmasız cinsel ilişki
  • Genital siğil dışında bir cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip olmak
  • Erken yaşta cinsel olarak aktif hale gelmek
  • Bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklara sahip olmak

HPV enfeksiyonu, genital siğil dışında hangi hastalıklara yol açar?

HPV ile enfekte olan kişiler genellikle birkaç yıl içerisinde bu virüsten kurtulur. Ancak virüs, vücut içinde varlığını devam ettirerek çeşitli problemlere neden olabilir. Erkeklerde, özellikle sünnetsiz kişilerde penis kanserine neden olabilir. Kadınlarda ise serviks kanseri için risk faktörüdür. Bu nedenle 30 yaş üstü kadınlarda her yıl smear testi ile tarama yapılmalıdır.

Genital siğil oluşumunu önlemek mümkün müdür?

Bazı HPV türleri kanser yaparken bazıları sadece siğil yapar. Kanser oluşumunu engelleyen aşılar olduğu gibi hem kanser hem siğili engelleyen aşılar da mevcuttur. Aşılamanın aktif cinsel yaşam başlamadan yapılması daha etkili koruma sağlar. Kız ve erkek çocuklarının 9 yaşından sonra HPV aşısı olması önerilir. 45 yaşına kadar etkisi azalsa da yapılması fayda sağlar. Bunun dışında ilişki sırasında kondom kullanımı bulaşı azaltır. En önemli korunma yöntemlerinden biri mevcut siğillerin tedavisinin yapılmasıdır. Vakit ayırmama, önemsememe veya utanma gibi durumlar ile siğillerin tedavisinin geciktirilmesi, hem kişide hem de partnerinde yayılımı arttırır. Bu da hastalığın ilerlemesine ve tedaviden sonra tekrarlama olasılığının artmasına yol açar.

Genital siğil tedavisi nasıldır?

Tedavi siğillerin krem ile, lazerle yakılarak, dondurularak, cerrahi kesi yapılarak ya da elektrokoterle yok edilmesidir. Bazen bu tedaviler kombine edilebilir. Siğil olmayan kişide ek bir tedavi yoktur. HPV viral bir hastalıktır ve vücutta saklanabilir, ara ara tekrarlayan siğillere neden olabilir.