Prostatit

Prostatit

Prostatit Nedir? Nasıl Gelişir?

Prostat dokusunun akut ya da kronik enflamasyonu sonucunda görülen klinik durumdur. Prostat erkeklerde mesanenin hemen altında yer alan fındık büyüklüğünde bir bezdir. İdrar kanalının mesaneden çıkan bölümünün üst kısmını çevrelemektedir. Prostat bezi seminal sıvı dediğimiz meninin içinde bulunduğu sıvının üretiminde ve cinsel boşalma sırasında bu sıvının dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır. Prostatitler iyi huylu durumlar olmasına rağmen sık görülmesi ve kişilerin yaşam kalitesini düşürmesi nedeniyle önemlidir.

Prostatitler Hangi Yaş Aralığında Görülür? Prostatit Sıklığı Nedir?

Prostatitler 50 yaş altında en sık, 50 yaş üzerinde ise iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri ile birlikte üçüncü sıklıkta tanı konulan üriner sistem hastalığıdır. Erkek hastalarda yaşam boyu %35-50 arasında prostatite yakalanma riski bulunmaktadır.

Prostatit Nedenleri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonları
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
İdrar yoluyla ilişki operasyonlar
İdrar yolunun doğuştan anomalileri
Bağışıklık sisteminde baskılanma

Prostatit Tipleri Nelerdir? Sınıflandırma Neye Göre Yapılır?

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Sağlık Enstitüsü 1999 yılında prostatit için bir sınıflandırma sistemi tanımlamıştır. Halen geçerliliğini muhafaza eden bu sınıflandırma sistemine göre prostatitler 4 gruba ayrılır:

Tip 1: Prostatın akut enfeksiyonu

Tip 2: Prostatın kronik bakteriyel enfeksiyonu

Tip 3: Kronik pelvik ağrı sendromu: Standart yöntemlerle prostat içinde enfeksiyon yapacak bir etken olmadan kronik ağrı olması

Tip 3A (İnflamatuar): Prostat masajı sonrası idrar sedimentinde, semende ya da prostat sekresyonunda belirgin lökosit (>10) bulunmasıdır.

Tip 3B (Non-İnflamatuar): Prostat masajı sonrası prostat sekresyonu, sediment ya da semende önemsiz sayıda lökosit (<10) bulunmasıdır.

Tip 4 (Asemptomatik inflamatuar prostatit): Herhangi bir yakınması olmayanlarda infertilite ya da prostat kanseri araştırması için yapılan incelemelerde semende ya da prostat örneklerinde lökosit veya bakteri bulunmasıdır.

Prostatit Belirtileri Nelerdir?

Prostatit gelişmesi sonrası ortaya çıkacak klinik belirtiler altta yatan hastalık türüne göre çeşitlilik göstermektedir.

Akut Bakteriyel Prostatit: Ani başlayan yüksek ateş, terleme, halsizlik, bulantı-kusma, idrar yapmada zorlanma ve yanma, testislerin altında veya idrar torbası üzerinde ağrı, makata vuran ağrı gibi şikayetler görülebilmektedir.

Kronik Bakteriyel Prostatit: Akut prostatitte olduğu gibi alt üriner sisteme ait depolama ve boşaltım yakınmaları, menide kan, sırt ağrısı, testislerde ve makatta ağrı görülebilir. Bununla birlikte akut bakteriyel prostatitlerde klasik olan sistemik enfeksiyon bulguları ile ateş ve titreme genellikle bulunmamaktadır. Hastaların yaklaşık yarısında sertleşme veya boşalma ile ilgili problemler ya da cinsel istek kaybı bulunur. Erken boşalma eşlik edebilir.

Kronik Pelvik Ağrı Sendromu: Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ve yanma, kesik kesik idrar yapma, psikolojik sorunlar, sertleşme ve boşalma bozuklukları, makata vuran ağrılar söz konusu olabilir. Bu yakınmalar içerisinde ağrılı boşalma ve ya da boşalma sonrası ağrı olması bu hasta grubu için tipiktir. Erken boşalma eşlik edebilir.

Prostatit Her Zaman Şikayete Neden Olur Mu?

Hayır, olmaz. Asemptomatik inflamatuar prostatit adı verilen prostatit türünde herhangi bir şikâyet olmaksızın prostatta inflamasyon mevcuttur. Bu durum genellikle infertilite veya yükselmiş prostat spesifik antijen düzeyi için yapılan incelemeler sırasında tesadüfen teşhis edilir.

Prostatit Cinselliği Etkiler mi?

Boşalma sırasında veya orgazm ile birlikte ağrı görülebilir. Nadiren sertleşme problemlerine ve erken boşalmaya neden olabilir.

Prostatit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akut bakteriyel prostatitte antibiyotik tedavisi uygulanır. Partner tedavisi, antibiyotiklere dirençli enfeksiyonların gelişimini ve hastalığın tekrarını önler. Antibiyotik tedavisinin yanı sıra ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlara başvurulabilir. İdrar ya da dışkı yapma problemleri de mevcutsa bu rahatsızlıklara yönelik ilaç tedavileri de verilmelidir.

Kronik prostatit tedavisi ise daha zordur. Antibiyotikler, ağrı kesici ve inflamasyon önleyiciler, alfa blokerler, bol sıvı tüketimi, dışkı yumuşatıcılar ve oturma banyoları gibi destekleyici önlemler sıklıkla kullanılır. Asitli ve baharatlı gıdalardan kaçınma, pelvik taban egzersizleri, antidepresanlar, şok dalga tedavisi ve bitkisel ajanlar tedavide denenebilir. Probiyotikler, quercetin, serenoa repens ve anandamide gibi birçok yeni ilaç tedavi için umut vaat etmektedir ancak henüz tam kullanıma girmemiştir. Uzun süreli, kombine ve kişiye özel tedavi prostatitin tam iyileşmesi için gereklidir.